• Een pauze in de ontwikkeling van ChatGPT en AI? Prominenten in de techwereld pleiten ervoor.

  Naar aanleiding van de populariteit en ontwikkelsnelheid van ChatGPT pleiten verscheidene techgiganten zoals Microsoft, Google en Meta recentelijk in een open brief voor een pauze in de ontwikkeling van AI om de impact van deze technologie op de samenleving te onderzoeken en te begrijpen. Onder de meer als 1000 ondertekenaars zitten personen als Elon Musk en Steve Wozniak, en tevens tal van academici.

  lees meer…

 • Internetcriminelen maken steeds vaker gebruik van spoofing voor hun malafide praktijken.

  Spoofing is een techniek waarbij een aanvaller zich voordoet als iemand anders of als een andere entiteit om misleidende of schadelijke activiteiten uit te voeren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door het manipuleren van informatie in een e-mail, telefoongesprek, netwerkverkeer of andere communicatiekanalen zoals websites.

  lees meer…

 • Beveiliging ten koste van gebruikersgemak gaat ten koste van veiligheid.

  “Beveiliging ten koste van gebruikersgemak gaat ten koste van veiligheid” is een stelling die in ieder geval in een ICT- en automatiseringscontext eigenlijk altijd geldt. Beveiliging en gebruiksvriendelijkheid zijn beide belangrijke aspecten bij de dagelijkse omgang met zowel software als hardware. Het is echter vaak een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen beide, om de beste beveiliging te bieden zonder de gebruiksvriendelijkheid te verliezen.

  lees meer…

 • DMARC, SPF en DKIM. Wat het doet in de strijd tegen spam is belangrijk.

  DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) is een e-mail authenticatieprotocol dat gebruikmaakt van SPF (Sender Policy Framework) en DKIM (DomainKeys Identified Mail) om de “echtheid” van inkomende e-mail te verifiëren. Afkortingen en termen die minder interessant zijn dan de daadwerkelijke praktische toepassing en effecten ervan. DMARC biedt een manier voor domeineigenaren om hun e-mailverkeer te beschermen tegen spam, phishing- en spoofing-aanvallen door beleidsregels te bepalen die de authenticiteit van de afzender van de e-mail bevestigen.

  lees meer…

 • Heeft u last van spam? Dat kan voor irritatie zorgen.

  De term “spam” als aanduiding voor ongewenste e-mail stamt reeds uit de jaren ’90. Deze werd destijds overgenomen uit een sketch uit 1970 van de Britse comedygroep Monty Python’s Flying Circus waarin het woord “spam” gebruikt werd als een herhalende kreet.Spam in uw e-mail kan in grofweg twee categorieën ingedeeld worden. Spam die zo overduidelijk is dat u deze zonder te lezen gelijk verwijderd en spam die het in eerste instantie lukt om onder uw spam-radar te blijven en die u wellicht toch verleidt tot lezen. De eerste categorie wekt vooral irritatie en tijdsverlies op. De tweede kán gevaarlijk zijn indien deze u aanzet tot bepaalde klikacties of handelingen. Het is altijd verstandig uzelf zo als goed mogelijk tegen spam te beschermen.

  lees meer…